Hvorfor blir jeg ikke gravid?
Bare en av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver. 60 prosent lykkes i løpet av tre måneder. 80-85 prosent blir gravide innen ett år, mens 90-95 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av to år. Resten - fem til ti prosent, regnes for å ha et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem.
Det er viktig å forstå at det der med befruktning er en kompleks ting. Det er mye som skal stemme for at det virkelig skjer. Et egg lever kun 1-2 døgn. Sædceller kun opp til 3 døgn. De kan leve lenger om de er levnadsdyktige men del lever mye kortere enn 3 døgn. En sak er altså å treffe riktig men det er mye mere enn så. Å ha menstruasjon er ikke en garanti for at det skjer en eggløsning, men har man ikke menstruasjon alls (og vet at man ikke er gravid) er det anledning å søke hjelp med en gang. Sædavgang er heller ikke en garanti for at det er sædceller. Slikt går bare å se i mikroskop.
Først etter et-to år uten fremgang begynner det å telles som fruktbarhetsproblem. Det er hjelp å få hvis du ønsker å bli gravid men ikke blir det.
Prevensjon
Det er bra å stille seg selv noen spørsmål i forkant for å finne frem til hvilken prevensjon som passer en selv best. All prevensjon har fordeler og ulemper, derfor kan en bli nødt å prioritere: For eksempel hvor viktig er det for meg å unngå graviditet, vil jeg bruke hormoner, syns jeg det er enkelt å snakke om prevensjon rett før samleie, har jeg lett er vanskelig for å huske på å ta en pille hver dag? Les mer på Sex og Samfunn om hva som kan passe for deg
Mange finner ganske lett en prevensjonsmetode som passer dem, mens andre sliter litt med å finne noe som de føler seg vel med. Det virkelige uheldige med det er at en del ender opp med å sjanse på å ha samleie og håpe på at det «går bra». Det fungerer dessverre dårlig mange ganger, og da faller kanskje valget på å ta en angrepille som inneholder langt mye mere hormoner og gir mye mere bivirkninger, enn hva noen vanlig hormonell prevensjon gjør.
Husk at det alltid er en sjanse/risiko for å bli gravid uansett hvor kort tid et samleie varer. “Å hoppe av i svingen” er kun en teoretisk prevensjon som ikke fungerer i virkeligheten, fordi det er alltid litt sæd i en erigert penis, og det er nok for at en kvinne kan bli gravid.
Beskytter amming mot graviditet?
Kanskje, hvis man fullammer, men det er ikke sikkert. Det er vanlig å ikke få tilbake mensen før man begynner å kutte ut noe av ammingen. Men det er ikke å stole på. Variasjon spenner fra alt mellom å få tilbake vanlig menstruasjonssyklus mens man fortsatt fullammer til at eggløsning/menstruasjon uteblir frem til siste ammemåltid. Husk alltid på at du ikke vet når første eggløsning er før det har gått to uker og du ser den første mensen.
Les mer om amming og ulike prevensjonsmetoder
Hvilke prevensjonsmetoder finnes det?
Se mer generell informasjon om prevensjonsmetoder på NHI
Noen er skeptiske til å ta hormoner hver dag og tar heller angrepiller ved behov. Angrepiller inneholder dog langt mye mere hormoner enn vanlige p-piller og gir kroppen heftige hormonsvingninger.
Kondom eller kobberspiral er vanlige alternativ når en ikke ønsker å bruke hormoner. Noen har hørt om sikre perioder og det er sant at det kun er en begrenset periode i syklusen som man kan bli gravid. Største problemet er allikevel at de sikre periodene ikke er så sikre. Selv om man klarer å kartlegge når det er eggløsning (egget har en meget begrenset befruktningsperiode) så er livstiden hos spermiene en faktor x som gjør det vanskelig å kalkulere nøyaktig.
Spermiene kan ligge opptil 5-7 døgn i egglederne å bare vente på en eggløsning. Les mere på NHI om sikre perioder
og Sex og Samfunns sider om prevensjon
Kjønnssykdommer
En del bakterier og virus kan ikke overleve uten varme og fukt, altså utenfor kroppen. Disse overføres ved intim kontakt direkte fra et varmt, fuktig sted til et annet like trygt sted. De infeksjonene kaller vi for seksuelt overførbare infeksjoner. Les om forskjellige kjønnssykdommer på Helsenorge.no
Seksualitet
Seksualitet handler om så mye mere enn det å ha sex. Vår seksualitet er en viktig del av hele vår identitet for eksempel både hvilket kjønn vi er født i og hvilket kjønn vi føler oss hjemme i. Det handler også om hvordan vi liker å uttrykke oss, i klær, med smink, smykker, tatoveringer og mye annet.
Seksualitet er ikke et mål på seksuell evne. Det handler om hvordan vi ser på oss selv, men også om hvordan vi nærmer oss andre. Hvem blir vi tiltrukket av, glad i? Hvem har vi et forhold med, hvorfor bryter vi opp et forhold? Hvordan skiller vi på venner og kjærester? Kan vi si nei til uønsket fysisk kontakt? Å ta på andre er ingen menneskelig rettighet!
Vår seksualitet er til stede i hverdagen og kan være spennende, men iblant gjøre livet vanskelig. Seksualitet er en altfor viktig del av oss for å tie i hjel. Hvis du vil lese mere om begrepet seksualitet så se på artikkelen til Håkon Aars. PDF-fil.
Om man har sterke negative følelser ved tanken på sex kan det være lurt å snakke med noen om det. Men, det finnes også mennesker som helt enkelt er likegyldige til alle tanker på seksuell kontakt. De kan absolutt ønske nære relasjoner, men de har ingen lyst på fysisk berøring. Dette er ikke noe feil, å være aseksuell er også en seksualitet.