Bakgrunn for forskriftsendring

Gjeldende forskrift ble vedtatt i 2017 og det er behov for en mindre revisjon.

Formålet med revideringen er å tydeliggjøre regelverket for å redusere feiltolkninger. Det er lagt vekt på å forenkle og gjøre forskriften lettere å forstå, både for de som skal etterleve forskriften og de som skal håndheve den. Det er utarbeidet et forslag til revidert forskrift, som følger vedlagt.

Endringene i forskriften er ment som en juridisk presisering av eksisterende praksis og en forenkling av forskriftens innhold.

Det vises blant annet til forskriftens § 1- 5 første ledd, bokstav c): «Administrasjonsgebyr som skal dekke kommunens ekstra kostnader, gjelder kun for abonnenter uten installert vannmåler og for abonnenter med mekanisk vannmåler.»

Videre er det gjort en revidering med hensikten å presisere når en eiendom blir pliktig å betale tilknytningsgebyr.

Det vises til forskriftens tilføyelse i § 2- 1 første ledd, bokstav d): «Tiltak som utvider eiendommens gebyrpliktige bruksareal og arealutvidelsen medfører økning i antall bruksenheter»

Tilknytningsgebyr er et engangsgebyr

Det kan derfor ikke kreves nytt gebyr ved for eksempel en ominnredning av bygningsareal som forelå på tilknytningstidspunktet, eller hvis bruken av bygningen blir endret. Det kan imidlertid kreves tillegg i gebyret ved en bygningsmessig arealutvidelse der det foreligger en økning i antall boenheter eller bruksenheter. I slike tilfeller tilkommer det et nytt tilknytningsgebyr per boenhet for boligeiendom og per bruksenhet for nærings- og kombinasjonseiendom.

Tilknytningsgebyret beregnes med enhetspris per boenhet/ bruksenhet, og satser vedtas årlig i kommunens gebyrregulativ.

Gebyr for tilknytning skal ikke knytte seg til noen bestemt del av kostnadene for vann og avløpsgebyr til selvkost, men intensjonen med tilknytningsgebyret er at dette skal dekke en forholdsmessig del av kommunens samlede kostnader med vannforsyning og avløp. Det vises i denne forbindelse til forurensningsforskriftens kommentarer til kapittel 16 om kommunale vanngebyr og avløpsgebyr fra Miljødirektoratet.

I tillegg til endringer i selve forskriftsteksten er det også gjort noen strukturelle endringer i oppbygningen med inndeling i kapitler.

Den foreslåtte endringen i forskriften er kun en juridisk presisering av eksisterende praksis. Endringen har ingen påvirkning på størrelsen på tilknytningsgebyret. 

Forslaget til den reviderte forskriften har ingen påvirkning på størrelsen på engangsgebyret.

Det er det årlige vedtaket til gebyrregulativet som beslutter enhetspris for tilknytningsgebyret.

Ved uttalelse til forskriften, ber vi om skriftlig tilbakemelding til: Maud.Astrid.Amundsen@hole.kommune.no innen 16. mai.

Saksdokument finner du her: Arkivsak 25/321 - Revidert vann og avløpsforskrift - Hole kommune