I tillegg vedtok kommunestyret ti verbalpunkter som omhandler bl.a. utredning av skolestruktur, utredning av styrket kapasitet for dagplasser ved Hole bo- og rehabilitering, trafikksikkerhet med prioritering av gang- og sykkelveier, samarbeide med Buskerud fylkeskommune om et bedre kollektivtilbud, pådriver for fortgang i kryssløsning på Sundvollen, bedre integreringen av flyktninger gjennom samarbeid med frivillige, søke relevante tilskuddsmidler til bl.a. natursats og klimasats samt innarbeide fjordstier og turruter knyttet til Holes historie i mobilitets- og kulturplaner.

Kommunestyrets budsjettvedtak

Kommunestyrets budsjettvedtak i sin helhet lyder som følger:

1.  Økonomiplan/handlingsplan 2025-2028
Fremlagte forslag til Økonomiplan/handlingsplan 2025-2028 for Hole kommune godkjennes, med de føringer og premisser som fremgår av dokumentet.

2.  Driftsbudsjett 2025
Driftsbudsjettet for 2025 vedtas i samsvar med kommunedirektørens forslag “Bevilgningsoversikt drift (1A) etter §5-4 første ledd” med følgende endring:
Sentrale inntekter        
•    Rammetilskuddet økes med                 kr. 5.391.000

Nettobevilgninger til tjenesteområdene vedtas i samsvar med kommunedirektørens forslag “Bevilgningsoversikt drift (1B) etter §5-4 andre ledd” med følgende endringer:
•    Administrasjon/fellesutgifter (Ringeriksbadet IKS)    kr. 3.300.000
•    Helse (Samfunnsmedisinsk enhet)                             kr   217.000

I tillegg følgende endringer/økninger vedtatt i formannskapets møte 11.12.2024:
Sollihøgda barnehage: 600.000
IL Holeværingen: 516.000
Idrettsrådet: 50.000
Ringerike Museum: 75.000
Munch-stien: 75.000
Kirken (gressklipper): 60.000
Skiforeningen: 30.000
Totalt: kr. 1.406.000

Sum økte bevilgninger tjenesteområdene          kr. 4.923.000

Styrket disposisjonsfond etter budsjettinnspill     kr. 468.000
Sum økte bevillinger og avsetning                      kr. 5.391.000


Kommunedirektøren får fullmakt til å omfordele vedtatte budsjettrammer knyttet til legetjenester mellom aktuelle rammeområder knyttet til administrativ organisasjonsendring. Kommunestyret vil få oversikt over endringene i forbindelse med 1. tertialrapport 2025. Kommunedirektøren gis fullmakt til å fordele midler fra lønnsavsetning når lønnsforhandlingene er gjennomført og endelig pensjonsutgifter er fordelt.

3.  Investeringsrammer
Investeringsbudsjettet for 2025 vedtas i samsvar med de rammer og forutsetninger som fremgår av kapittel Investeringer i økonomiplanen og som vist i Bevilgningsoversikt investeringer etter §5-5 (2A) første ledd og de konkrete investeringsprosjekter som fremgår av Bevilgningsoversikt investering etter §5-5 (2B) andre ledd, slik de fremgår i vedlegg til Kommunedirektørens forslag. 

4.  Lån
For 2025 gis fullmakt til følgende låneopptak:
a.    Lån til finansiering av investeringer, inntil 86,741 mill. kroner
b.    Startlån fra Husbanken til videre utlån, inntil 8 mill. kroner. 

5.  Skatt
Skatt på inntekt og formue for 2025 fastsettes etter den maksimalsats Stortinget fastsetter.

6. Gebyrer, avgifter og brukerbetaling
Gebyrer, avgifter og brukerbetalinger fastsettes ut ifra de til enhver tid gjeldende lover, forskrifter og retningslinjer. 
Gebyrer, avgifter og brukerbetalinger for 2025 vedtas i tråd med kapittel Gebyrliste, Kommunale gebyrer for plan, byggesak, oppmåling og miljø 2025 og Vann- og avløpsgebyrer 2025 med følgende endringer:
Festeavgift økes fra kr 330 til kr 360 i tråd med forslag fra Hole kirkelig fellesråd og menighetsråd
•    Feiing og tilsyn – endres til kr 565 da det ikke betales mva. på gebyret.
•    Gravemelding – nytt gebyr forhøyet sats ved graving uten godkjent plan innføres med kr. 15.000 eks mva.

7.  Mål og resultatkrav
Mål og resultatkrav for tjenesteområdene fastsettes i samsvar med budsjettdokumentet. Mål for finansiell styring er iht vedtatt økonomireglement.


Vedtatte verbalforslag: 
1. Kommunestyret ber kommunedirektøren i utredningen av skolestruktur i Hole kommune om å vurdere alternativene: 
a.    Utbygging av eksisterende skoler 
b.    Sammenslåing i en av de eksisterende skolene og rehabilitering og utbygging av denne 
c.    Salg av skolene / skoletomtene med en sammenslåing og bygg av ny skole
d.    Salg av skolene / skoletomtene i tillegg til Løken barnehage, med en sammenslåing av alle tre enhetene i et nybygg
e.    Vurdere alternative områder som kan være egnet dersom man velger å slå sammen enhetene 
Kommunestyret forutsetter at kommunedelplan Oppvekst legges fram for politisk vedtak i 2025 i samsvar med planstrategien og at framtidig barnehage- og skolestruktur utredes og avklares i Oppvekstplanen.

2.  Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede for muligheten for en økning av kapasitet / dagplasser til dagsenteret ved Hole Bo- og rehabilitering.  Samtidig å følge opp samarbeidet med de frivillige og kartlegge behovet for å være besøks-, måltids-, ringe- eller turvenn for eldre hjemmeboende.

3. Kommunestyret ber kommunedirektøren/ordfører følge opp Hole kommunes handlingsprogram/styringsdokument for samferdsel i Buskerud fylkeskommune - som ble sendt i brev 16.07.2024 - i arbeidet for at kommunen skal bli en mer «Trafikksikker kommune».  
Herunder å følge opp arbeidet for å sikre E16 gjennom kommunen.

  • Følge opp mobilitetsplanen med de 3 gang- og sykkelveiprosjektene i kommunen som tidligere er meldt inn til Buskerud og Viken fylkeskommune.

  • Kontakte Buskerud fylkeskommune for å sette fokus på Mobilitetsplanen med gang- og sykkelvei fra Gomnes til Røyse skole, gang- og sykkelvei i Bønsnesveien og gang- og sykkelvei utover Utstranda fra avkjøringen til Storøya. Dette for å skape trafikksikre skoleveier både for barn, gående og syklende innbyggere i Hole. 

  •  Administrasjonen bes å kartlegge og følge opp:
    a.    Evt. støtteordninger som kommunen kan søke til disse tiltakene.
    b.    Alternativt til gang- og sykkelvei å vurdere brede veiskuldre opp mot gang- og sykkelvei avhengig av strekning og trafikkbildet. 
    c.    Bruke omkjøring over Kleppekleiva og bruk av omkjøringsvei ved Utstranda når hovedvei stenges for vedlikehold eller annet.

4. Kommunestyret ber kommunedirektøren/ordfører ta opp med Buskerud fylkeskommune kollektivtilbudet i Hole, både det lokale tilbudet og samordning med kollektivtilbudet i Oslo. 
a.    Videre å vurdere gjennomføringen av og kostnader ved å etablere en «ruslebuss» i kommunen som gjør det mulig for spesielt de unge og eldre å komme seg rundt. Herunder å kontakte lokale og regionale aktører som evt. kan være med å se på løsninger i Hole kommune – spesielt å knytte sammen Utstranda, Røyse, Sollihøgda og Helgelandsmoen med kommunesentrum på Vik. Det bør også gjøres en vurdering av om bussen til Frivillighetssentralen kan benyttes som ruslebuss når den er tilgjengelig.

5.  Kommunestyret ber kommunedirektøren om å fortsette og følge tett opp prosessen og arbeidet med å forenkle og forkorte saksbehandlingstiden i «Plan- og byggesaksavdelingen», herunder å utrede bruk av KI i saksbehandlingen. Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede et mulig interkommunalt samarbeid i plan- og byggesaker.  Samtidig bes det om rapportering av status i dette arbeidet i tertialrapportene. 

6. Kommunestyret ber kommunedirektøren ta en pådriver- og koordinatorrolle overfor aktuelle myndigheter og utbyggere for å få fortgang i tillatelser og finansiering av kryssløsning Sundvollen. Hensikten er raskest mulig realisering av Sundvollen-krysset slik at en kan komme i gang med en styrt utbygging i Sundvollen i samsvar med kommunedelplan og kvalitetsprogram og legge grunnlag for stasjon på Sundvollen. Det forutsettes løpende informasjon til Formannskapet og politisk involvering når det er hensiktsmessig.

7.  Kommunestyret ber kommunedirektøren etablere et samarbeidsforum mellom kommunen og relevante frivillige organisasjoner på flyktningefeltet med minst ett møte i halvåret. Hensikten er å bruke og koordinere kreftene best mulig for å integrere flyktningene på en god måte og bruke de ressursene flyktningene har til beste for dem selv og lokalsamfunnet.

8. Kommunestyret ber kommunedirektøren snarest og seinest ved første tertialrapport legge fram en konkretisert oversikt over budsjettert innsparing i Hole-skolen på 6,4 mill. og konsekvensene av disse. Kommunestyret forutsetter at innsparingsforslag med vesentlige negative konsekvenser legges fram for politisk behandling.

9. Kommunestyret ber kommunedirektøren snarest mulig legge fram en oversikt over konsekvensene for Hole av budsjettforliket på Stortinget med bl.a. midler til økt bemanning i barnehage og SFO. Videre bes kommunedirektøren å ha fokus på at Hole søker om relevante statlige og fylkeskommunale tilskuddsmidler, herunder nye og økte statlige midler til natursats, klimasats, samarbeid kulturskole og idrettslag i SFO og til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner. Kommunestyret ber om oversikt over omsøkte tilskuddsmidler og resultat av søknadene i tertialrapport.

10. Kommunestyret ber kommunedirektøren i kommunedelplan kultur og mobilitetsplan innarbeide fjordstier og turruter med informasjon om Holes kultur og natur etter mønster fra billedgalleri Kleiva og ideen om Munchstien. Det bør legges vekt på å knytte blant annet Halvdanshaugen og funnstedet for Svingerudsteinen til slike turruter.

Dokumenter

Hele saksbehandlingen av budsjett og økonomiplan kan du lese i møteprotokollen (PDF-fil)

Komplett årsbudsjett og økonomiplan finner du her: Økonomiplan 2025-2028 Hole kommune