I likhet med mange andre kommuner opplever Hole økte kostnader og behov for omstilling. For å sikre en bærekraftig fremtid og god tjenesteleveranse til innbyggerne, legger kommunen frem et budsjettforslag for 2025 som både innebærer viktige prioriteringer og nødvendige strukturelle endringer.
– Budsjettet er stramt, men vi er stolte av de satsingene vi får til. Spesielt når det gjelder barn og unge, som vil få glede av en av Norges mest moderne idrettshaller, ny kulturskole og fritidsklubb, sier kommunedirektør Torger Ødegaard.
Økonomisk oversikt
Kommunedirektøren foreslår et brutto driftsbudsjett på 686 millioner kroner for 2025 (økning på 2,3 % fra 2024), og et netto driftsresultat på 0,5 %, som gir 5 millioner kroner til avsetning på disposisjonsfondet. Avsetningen er lavere enn måltallet for kommuner på 1,75 %, men over ambisjonen om å ha et disposisjonsfond på 10 % av driftsinntektene.
Hovedutfordringer
Kommunen står overfor press på inntektene, blant annet som følge av renteøkninger, lønns- og prisvekst, samt demografiske endringer. Samtidig ser man økte behov innen flere kommunale tjenester, noe som gjør det utfordrende å oppnå målene for økonomisk styring.
På tross av disse utfordringene gjennomfører Hole kommune en betydelig satsing på barn, unge og eldre og viktig infrastruktur.
Viktige satsinger i 2025
- Barn og unge: Utvidelsen av Hole ungdomsskole med flerbrukshall, kulturskole og fritidsklubb står sentralt i kommunens satsing på barn og unge, og vil være ferdigstilt til skolestart høsten 2025.
- Pleie og omsorg: Ny teknologi og velferdsteknologi tas i bruk for å sikre at flere eldre kan bo trygt hjemme. Det satses også på forebyggende tiltak som et utvidet dagsentertilbud for eldre
- Vann og avløp: Kommunen investerer 246 millioner kroner i formålsbygg og kommunal infrastruktur de neste fire årene, hvorav 165 millioner går til vann- og avløpssektoren for å møte nye krav til renseanlegg og befolkningsvekst.
Økonomiske utfordringer og strukturendringer
Med økende lånegjeld og begrenset handlingsrom, er det nødvendig med økt effektivitet og stram økonomistyring. Kommunen må balansere behovet for investeringer med krav om kostnadsreduksjoner for å sikre at fremtidens generasjoner har tilgang til nødvendige tjenester.
Kommunedirektøren foreslår derfor å avvikle Sollihøgda barnehage og utrede en mulig sammenslåing av skolene Vik og Røyse. Videre gjennomføres organisatoriske endringer innen pleie- og omsorgstjenestene for å oppnå effektivisering og kostnadsreduksjoner.
Vektlegger samfunnsutvikling
Hole legger stor vekt på å utvikle samfunnsstrukturer som fremmer bærekraft, inkludering og lokal tilhørighet. Dette innebærer satsing på velferd, klima og tett samarbeid med frivilligheten. Innovasjon i helse- og omsorgstjenestene, samt etablering av en «Bygdelab» på Vik Torg og flytting av biblioteket til en mer sentral plass, er noen av tiltakene som skal sikre at Hole kommune forblir et godt sted å bo.
Klima- og beredskapssatsning
Kommunen tar ekstremvær og flom på alvor og avsetter tre millioner kroner til flomsikring av Kleivbekken og Jonsbråtenbekken i samarbeid med NVE. Det skal også gjøres sikringstiltak i Storelva på Helgelandsmoen for 10 mill. kroner for å styrke innbyggernes sikkerhet ytterligere.
Veien videre – omstilling og bærekraft
Kommunen erkjenner behovet for omstilling, effektivisering, digitalisering, innovasjon og ny praksis for å møte både økonomiske og miljømessige utfordringer. Det er også viktig å legge til rette for økt befolkningsvekst for å gjøre kommunen mer robust og motstandsdyktig mot fremtidige utfordringer.
Gjennom en nøktern tilnærming til budsjettet, investeringer i bærekraftige løsninger, søkelys på velferd og valgfrihet for innbyggerne, arbeider kommunen videre mot en bærekraftig fremtid.
TJENESTEOMRÅDENE – slik fordeles budsjettet på tjenestene
Hole kommunes årsbudsjett for 2025 fortsetter balansegangen mellom økonomisk nøkternhet og innovasjon. En trygg økonomi er en forutsetning for at vi kan utføre de tjenestene innbyggerne er avhengige av, og at vi kan satse på tiltak for en mer miljøvennlig og mer attraktiv kommune.
Her følger de store linjene for prioriteringer som angår innbyggernes hverdag, samt foreslåtte priser på tjenestene. Det legges som utgangspunkt til grunn en generell økning på 4-5 % i avgifter og gebyrer.
Skole og barnehage
Kommunedirektøren foreslår å øke skolens ramme i 2025 med 8,4 mill. kroner, i tillegg avsettes 1 mill. kroner til nytt digitalt utstyr for lærere. Samtidig er det innsparingstiltak på 6,6 mill. kroner.
Den største satsningen for barn og unge er utvidelsen av ungdomsskolen med etterlengtet flerbrukshall, ny kulturskole og ny fritidsklubb.
Både skole og barnehage fortsetter med kompetanseløft innen spesialpedagogikk og inkluderende praksis.
En 100 % plass i SFO vil i 2025 koste kr 3811 pr. mnd. Prisen øker med 4,5 %.
Gratis 12 timer pr. uke SFO for 1.-3. trinns elever.
Prisen på barnehageplass vil i 2025 koste kroner 2000 pr. mnd. Prisen er uendret fra 2024.
Helse
Forebyggende helsearbeid og tidlig innsats er viktig for å utjevne sosiale forskjeller. Vi opprettholder dermed satsningen på helsestasjon og skolehelsetjenesten. Kommunen har i samarbeid med Ringerike kommune etablert ny helsestasjon for ungdom i nye og mer egnede lokaler. Vi arbeider for at flere barn skal oppleve livsmestring, og at de kan omfattes av den ordinære undervisningen gjennom tverrfaglig samarbeid og kompetansebygging hos skole- og barnehagepersonell.
NAV Hole og barnevern
I Hole kommune er målet om økt sysselsetting, arbeid og aktivitet overordnet i arbeidet med ulike brukergrupper. Barnevernreformen skal bidra til at barn, unge og deres familier møter ansatte med høy faglig kompetanse og tjenester av god kvalitet. Tverrfaglig jobbing med søkelys på forebygging og veiledning er en forutsetning for dette.
I 2022 ble BUA (Barn- Unge- Aktivitet) etablert på Vikstunet, og er et tiltak for gjenbruk, utlån og arbeidstrening. Tilbudet er utvidet til å omfatte «formiddag i lag» som er en uformell møteplass for alle innbyggere som ønsker å delta. BUA er et kjærkomment tilskudd i Holebygda, og blir en satsning også i 2025.
Pleie, rehabilitering og omsorg
Arbeidet med Velferdsplanen, som inkluderer kvalitetsreformen Bu trygt heime, startet i 2024 og skal ferdigstilles vinteren 2025/26. I sommer ble arbeidet med ny lederstruktur i Velferd igangsatt, og høsten 2024 ble et felles lederteam etablert. I 2025 påbegynnes forprosjektet for flere dagsenterplasser, og samarbeidet med frivillige fortsetter for å øke livskvaliteten til hjemmeboende eldre. Kommunen har samlet koordineringen av frivillige under Kultur og fritid, og forbedrer dermed tjenestetildelingen for alle brukergrupper.
Tiltak for funksjonshemmede (TFF)
Systematisk arbeid med kompetanseheving og rekruttering av fagpersoner skal styrke kvaliteten på tjenestene til brukerne. Målrettede tiltak, i tråd med den nasjonale veilederen "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming", skal sikre effektiv og riktig ressursbruk. TFF satser også betydelig på mottak av lærlinger, studenter og elever fra relevante utdanningsløp for å fremme kompetanseutvikling i tjenestene.
Kultur, idrett og fritid
Tjenesteområdets hovedmål er å skape et rikt og mangfoldig kulturliv, noe som bidrar til å gjøre Hole til en attraktiv kommune å bo i.
Ung Kultur Møtes (UKM) ble etablert i fjor, og kommunen fortsetter arbeidet for at UKM skal bli en paraply for både den organiserte og den uorganiserte fritidsaktiviteten gjennom hele året.
Viktige tiltak i 2025 er å flytte biblioteket til mer sentrale lokaler for å bli en mer attraktiv møteplass for alle innbyggere. I tilknytning til utvidelsen av ungdomsskolen jobbes det med å etablere en aktivitetspark som kan bli et godt samlingssted for alle generasjoner.
Prisen for en plass i kulturskolen blir kr 2150,- pr. halvår fra høsten 2025. Prisen øker med 4,5 %.
Areal, byggesak og miljø
Tjenesteområdet fortsetter arbeidet med bolig- og tettstedsutvikling på Sundvollen og næringsutvikling på Helgelandsmoen, med oppfølging av utviklingsplanene for Sundvollen som en prioritet. Økningen i private reguleringsplaner krever at utbyggingsområder sikrer gode løsninger for fellesfunksjoner som veier, gang- og sykkelveier, lekeplasser, og klimatilpasset overvannshåndtering. Klimatiltak skal innarbeides i arealplanene, med mål om nullvisjon for nedbygging av karbonrike områder. Digitalisering av saksbehandling innen areal, byggesak og miljø videreføres for å forbedre prosessene.
Teknisk drift/eiendom
Kommunen investerer 246 millioner kroner i formålsbygg og kommunal infrastruktur de neste fire årene, hvorav 165 millioner går til vann- og avløpssektoren for å møte nye krav til renseanlegg og befolkningsvekst. Kommunen avsetter 13 millioner kroner til flomsikring av Kleivbekken, Jonsbråtenbekken og i Storelva for å styrke innbyggernes sikkerhet.
Regjeringen foreslår å redusere merverdiavgiftssatsen på vann og avløp fra 25 til 15 prosent. Dette vil bli en besparende for husholdningene.
Administrasjon, stab og støttetjenester
I 2025 foreslår kommunedirektøren å investere om lag 3,5 mill. kroner i nødvendig utskifting av utstyr og vedlikehold av IKT-infrastrukturen for å oppfylle sikkerhetskrav. Videre planlegges det en betydelig satsning på lederutvikling og ledertrening.
Digitalt budsjettdokument
Se hele budsjettdokumentet her: Økonomiplan 2025-2028 Hole kommune (Framsikt)
Fremdrift og høring
Formannskapet får presentert budsjettforslaget 23. oktober. I møtet gir formannskapet sine første signaler og prioriteringer til administrasjonen. Disse innarbeides til den 20. november når formannskapet gir sin budsjettinnstilling. Budsjettet legges deretter ut til høring fra rundt 21. november.
I påfølgende høringsperiode på ca. to uker kan alle gi innspill til budsjettet.