Hvorfor har vi ikke lykkes så langt?

Sandra Bruflot trakk frem fire hovedårsaker til at prosjektet fortsatt ikke er realisert:

  1. Motstand fra fagmiljøene – Jernbanedirektoratet og Bane NOR prioriterer andre prosjekter, som Oslotunnelen, og mener Oslo ikke tåler flere tog. Samtidig er Nye Veier positive til prosjektet.
  2. Manglende press fra opinionen – Bruflot mener at flere må forstå hvilke konsekvenser det får å ikke bygge.  – Mer flyskam i Norge hadde hjulpet oss, sa hun, og understreket behovet for å synliggjøre hva landet taper på manglende satsing på bane og vei.
  3. For få personer i beslutningsposisjoner som kjemper for prosjektet – Tidligere hadde både statsministeren og samferdselsministeren fra Hordaland et sterkt engasjement for Ringeriksbanen. Nå er prosjektet mindre prioritert av regjeringen.
  4. Politisk motstand fra dagens regjering – Samferdselsministeren viser lite engasjement for saken, og han bruker Nasjonal transportplan (NTP) som en plattform for å "hilse hjem" til sine egne velgere, fremfor å prioritere viktige nasjonale prosjekter.

Bruflot la vekt på at det er bred enighet på Buskerudbenken for Ringeriksporteføljen. Hun viste til at både Erna Solberg og Fremskrittspartiet har bundet seg til masten for prosjektet. Kongsberg- og Drammen-regionen støtter også utbyggingen, til tross for medieutspill fra redaktøren i Drammens Tidende som mente at hele Ringeriksbanen kunne skrotes.

– Vi må få Vestlandet med oss og samle en sterkere nasjonal front. Vi trenger de 140 millioner kronene i oppstartsmidler, og vi trenger en ny samferdselsminister, sa Bruflot.

"Er det vilje er vei!" - Morten Wold (Frp)

Morten Wold stilte seg bak Bruflot, og minnet om at er det vilje er det vei!
Prosjektet har vært vedtatt tre ganger siden 1992, påpekte han. Han understreket at prosjektet er gryteklart, og at det ikke finnes gode argumenter mot realisering.

– Hvis regjeringen ikke følger opp det Stortinget har vedtatt, vil det forsterke politikerforakten blant folk, advarte Wold.

Han fremhevet at hvis de 140 millionene til oppstart ikke kommer i revidert statsbudsjett, kan det ende med mistillitsforslag mot samferdselsministeren.

IMG_1699
Jørgen Moe, leder for Ringerike næringsforening og RingHall-alliansen, gikk igjennom milepælene i prosessen for Fellesprosjektet/Ringeriksporteføljen.

Mobilisering og veien videre

Jørgen Moe, leder for Ringerike næringsforening og RingHall-alliansen, tok et tilbakeblikk på prosessen for Fellesprosjektet.
I 2023 var vei og bane var helt ute av NTP. Han pekte på at vi da som region hadde liten representasjon på Stortinget som en viktig årsak. Vestland og Buskerud er lavest representert i regjeringen Støre nå også, fremholdt Moe.

I 2024, gikk Sv imot regjeringen og sikret at prosjektet fortsatt ble ansett som et fellesprosjekt. Nesten 500 mediesaker og 11. 000 signaturer har blitt samlet inn for prosjektet, samtidig som trykket har vært stort i sosiale medier. Dette er det mest omtalte samferdselsprosjektet i mediene i 2024.

Moe understreket at arbeidet ikke kan stoppe nå. Fremover vil RingHall-alliansen jobbe ytterligere med synlighet, påvirkning av revidert nasjonalbudsjett og statsbudsjettet for 2026, samt lobbyvirksomhet inn mot regjeringsforhandlingene.

Stian Bakken, leder i Forum Nye Bergensbanen, var også tydelig:
– Dette er et nasjonalt prosjekt, ikke bare et regionalt.

Forum Nye Bergensbanen har styrket organiseringen og fått med nye kommuner som Krødsherad, Modum og Hemsedal i 2024. De er også i dialog med Oslo, Asker, Sør- og Nord-Aurdal og Akershus for å få større tyngde inn mot politiske beslutninger.

– Vi må fortsette å koordinere budskapet vårt, styrke markedsføringen og presse på der det er mulig, sa Bakken.

IMG_1706
Panelet og Regionrådet var samstemte: Ringeriksporteføljen er et nasjonalt prosjekt som krever handling nå!

En samlet og koordinert innsats for felles front

Under spørsmålsrunden ble det klart at det tverrpolitiske arbeidet må styrkes.

  • Sandra Bruflot understreket viktigheten av å påvirke enkeltpersoner i regjeringen, spesielt i Sp, Sv og Ap.
  • Morten Wold mente at tungtransporten må mobiliseres som en viktig stemme i debatten.
  • Sunni Aamodt, ordfører i Modum, mente det er en god sammensetning av pressgrupper, og pekte på viktigheten av å se fremover og arbeide for utviklingen av Østlandet og Vestlandet. Hun er forundret over at ikke Romeriksregionen ønsker mindre press på utbygging, og heller vil ha mer av trykket over på vår region.
  • Morten Dåsnes, Hole Sv, spurte panelet om hva de tenker er Regionrådets viktigste oppgave, Jørgen Moe svarte at fra juni 2024 og frem til nyttår er alle aktørene godt koordinert, og opplever at vi er enda bedre koordinert nå. Det er svært viktig for god kommunikasjon og entydige budskap fremover. Morten Wold tok til orde for at hvis utfallet av revidert budsjett ikke går som planlagt, så må vi endre kurs, men ellers fortsette slik vi holder på.
    Stian Bakken peker på at vi må bli enda mer synlig i debatten, og gå i møte med faktafeil. Det er en del av dem, ifølge ham.
  • Andreas K. Torp, Ordfører i Krødsherad, mente prosjektet må omtales som forkortelse av Bergensbanen. Dette er et nasjonalt prosjekt. Videre støttet han at det er viktig å se på nedsidene om prosjektet ikke realiseres.
  • Syver Leivestad, ordfører i Hole, etterlyste bedre kontakter inn i Arbeiderpartiet.

Enstemmig vedtak om videre strategi

Møtet endte med enstemmig vedtak om følgende:

 1.  Regionrådet ber ordførerutvalget, supplert med Nikolay Edin Larsen (Frp) og Morten Dåsnes (SV), leder av Forum nye Bergensbanen og leder av Ringerike næringsforening/RingHall-alliansen, følge opp arbeidet med Bergensbanens forkortelse fram til vedtak av RNB. Tverrpolitisk arbeid og samarbeid med alle kommuner på jernbanestrekningen Oslo – Bergen vektlegges. Tidligere arbeid og momenter framkommet i Regionrådsmøtet legges til grunn for arbeidet.

2.  Saken tas opp på nytt i mai-møtet for oppsummering av status og vurdering av videre strategi inn mot valgkampen.

3. Innsatsmøtene for Bergensbanens forkortelse legges i etterkant av de ordinære utvalgsmøtene.

Konklusjon: Et nasjonalt prosjekt som krever handling nå

Panelet og Regionrådet var samstemte: Det er ingen uenighet om at Ringeriksbanen må bygges, men det krever politisk vilje og handling.
Prosjektet er vedtatt, gryteklart og har bred støtte – men mangler fortsatt avgjørende oppstartsfinansiering.

Nå må presset på regjeringen økes, slik at spaden kan settes i jorda!