I høst har DSB, i samarbeid med Oslo kommune, lansert kampanjen "Du er en del av Norges beredskap". Hensikten er å styrke bevisstheten og kunnskapen om egenberedskap i befolkningen.
Hovedinnholdet i kampanjen er konkrete råd om hva folk kan gjøre for å forberede seg best mulig hvis noe skulle skje med kritiske samfunnsfunksjoner – som strøm, mobilnett, internett, transport, vann og avløp.
- Vi ber deg tenke gjennom hva som kan skje der du bor, hvordan du og de rundt deg kan bli rammet, og hvordan dere kan håndtere det. Vær forberedt på at du og din familie skal klare dere selv i minst tre dager, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.
Hvorfor kampanje nå?
DSBs befolkningsundersøkelse viser at innbyggerne er lite forberedt på en krise der mange mister strøm eller vann, eller om det skulle bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.
Norge er et svært trygt land, men også vi kan bli rammet av naturhendelser, ulykker, sabotasje, tekniske problemer, terror, sikkerhetspolitisk krise eller krig. Selv om sannsynligheten for at du blir rammet er lav, er det lurt å være forberedt. Ofte er det ikke så mye som skal til. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager.
- Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn, sier Daae.
Informasjon om kampanjen " Du er en del av Norges beredskap"
Har du husket på dette?
- I tilfelle langvarig strømutfall er det smart alltid å ha liggende stearinlys, fyrtøy, lommelykter, friske batterier mv. lett tilgjengelig i boden, eller i en egen "beredskapsskuff". Har jeg / vi det på plass?
- Har du sikret deg med alternativ oppvarming? Dersom du ikke har mulighet for vedfyring bør du skaffe deg en gassovn (husk også gass).
- Sørg for å topplade mobiltelefoner / nettbrett mens du fortsatt har strøm. Har du nødladere så pass på at også disse er fulle / operative.
- Ha en batteriradio tilgjengelig.
- Ved utfall av strøm og / eller telenett, så husk på naboene dine. Sjekk at de har det greit.
- Sikre deg og dine med drikkevann for minst et døgn. Hver person trenger rundt 2 liter væske per døgn. Vann fra usikker kilde må kokes før det kan drikkes!
- Ta også vare på brukt vann. Kan brukes til toalettet.
- Boksmat har tilnærmet ubegrenset holdbarhet, og kan sammen med tørrmat oppbevares lenge uten å bli ubrukelig. Det er smart å ha et lite lager med hermetikk og tørrmat i boden – men husk å bytte ut lageret med jevne mellomrom.
- Sørg for å ha gassbluss og gass tilgjengelig, til matlaging og eventuell vannkoking.
- Har du førstehjelpsutstyr på plass?
- Sørg også for å ha noe kontanter tilgjengelig.
Og hva med utendørs?
- Er båten skikkelig fortøyd / sikret mot velt?
- Er trampolinen i hagen, utemøblene eller andre løse gjenstander tilstrekkelig sikret?
- Er takrennene renset?
Og hvordan står det til med førstehjelpskunnskapene? Lær deg førstehjelp, og repeter jevnlig!
Les mer om befolkningsvarsling og tilfluktsrom på Sivilforsvarets nettsider